De expertises van dierenartsenpraktijk Riessen

De missie van onze praktijk is het leveren van goede zorg voor huisdier en eigenaar. De nadruk ligt hierbij altijd op preventie. Alle activiteiten binnen onze praktijk zijn hierop gericht. Hierbij volgen wij de nieuwste ontwikkelingen waarbij voorop staat uw huisdier hiermee gediend moet zijn! De jaarlijkse gezondheidscheck staat hierbij centraal.  Hieronder vindt u een overzicht van onze expertises. 

•    Diagnostiek inwendige ziektes
•    Tandheelkunde
•    Dermatologie
•    Digitale rontgen
•    Echografie
•    Uitgebreide laboratoriumfaciliteiten
•    Vruchtbaarheidsbegeleiding
•    Gedragstherapie
•    Begeleiding dieren met overgewicht

Een diagnose stellen bij een huisdier is niet altijd eenvoudig. Mensen kunnen aangeven: ik heb pijn in mijn arm, ik heb last van mijn maag etcetera, bij onze huisdieren moeten wij het doen met de observaties van de eigenaar: mijn poes vermagert, mijn hond kan niet ver meer wandelen, mijn konijn zit zo stil….. 
De observaties van u als eigenaar zijn voor ons zeer belangrijk en geven vaak aanwijzingen waar wij het probleem moeten zoeken. Soms is de oorzaak makkelijk te vinden, maar vaak moet aanvullend onderzoek worden gedaan om tot een diagnose te komen. 

Röntgenonderzoek: kan belangrijke aanvullende informatie geven bij aandoeningen van het gebit, het skelet en borst- en buikholte. Wij beschikken over de nieuwste aparatuur, ook voor dentale rontgen. De röntgenfoto’s worden gelijk beoordeeld, indien nodig worden ze doorgestuurd naar een veterinair radioloog voor verdere beoordeling.
Echografisch onderzoek: levert meer informatie op over de “weke delen”. Hiermee kunnen blaas, baarmoeder, prostaat, lever, maag, milt, nieren en de buikholte beoordeeld worden. Voor specialistischer onderzoeken zoals beoordeling van de bijnieren en hartproblemen verwijzen wij u door.

Ook voor bloedonderzoek beschikken wij over uitgebreide faciliteiten: zowel de haematologie (beoordeling van de verschillende bloedcellen), als de klinische chemie (beoordelen van oa de lever- en nierfunctie, suiker etc) Zeker bij vage klachten levert dit onderzoek belangrijke informatie op over een aantal lichaamsfuncties van het dier. Een aantal onderzoeken wordt gedaan bij een extern laboratorium, het onderzoeksmateriaal wordt dagelijks opgehaald door een koerier, veel uitslagen zijn al na 1 tot 2 dagen bekend.

Ook urineonderzoek wordt bij ons op de praktijk gedaan. Het levert informatie op over eventuele ontstekingen, nierfunctie, leverfunctie, stofwisseling en infecties. De urine wordt ook microscopisch beoordeeld, hierbij wordt -na kleuring- ook gekeken naar type cellen en de aanwezigheid van bacteriën. Indien nodig wordt ook bacteriologisch onderzoek gedaan, het resultaat hiervan is na 24 uur bekend.

Microscopisch onderzoek levert extra informatie bij bloed- en urine onderzoek, maar ook bij onderzoek van ontlasting, weefsel punctaten (aspiratiebiopten) en de beoordeling van tumoren. Ook het stadium van de loopsheid kan worden beoordeeld middels een uitstrijkje.

Bij de vruchtbaarheidsbegeleiding kan middels een progesterontest het juiste dekmoment worden bepaald. Dit gebeurt in combinatie met een vaginaal uitstrijkje. Bij dieren waarbij problemen kunnen worden verwacht kan voorafgaand aan de dekking bacteriologisch onderzoek worden gedaan om eventuele infecties van de baarmoeder op te sporen.  Vanaf 21 dagen na de dekking kan middels echografie worden gecontroleerd of het dier drachtig is. Wanneer een normale dekking niet lukt kan ki worden toegepast. Hierbij wordt dan gelijk de kwaliteit van het sperma gecontroleerd.

Tandheelkunde heeft een belangrijke plaats in de (preventieve) veterinaire zorg. Een slecht gebit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, onder andere nier- en lever problemen, middenoorontsteking, bronchitis en hartproblemen. Onze zorg beperkt zich niet tot het “schoonmaken” van het gebit, eventuele problemen worden door ons geinventariseerd, hierna wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld en wordt besproken welke maatregelen nodig zijn om herhaling van problemen te voorkomen. 

Dermatologie is meer dan “een prikje tegen de jeuk”. Helaas hebben veel honden en katten huidproblemen(1 op de 10!). Vaak zijn hier meerdere factoren op van invloed en is de oorzaak niet eenvoudig vast te stellen. Een simpele behandeling met prednison geeft op korte termijn vaak wel een verbetering maar levert op lange termijn vaak meer problemen dan oplossingen op. Tijdens een dermatologisch consult nemen wij uitgebreid de tijd om met u de problemen te inventariseren, de oorzaak vast te stellen en een plan van aanpak op te stellen. De resultaten van de behandeling worden regelmatig gecontroleerd en met u besproken (vaak 1x per 14 dagen).

Gelukkig leeft het grootste deel van onze huisdieren in harmonie met hun baasjes in 1 huis. Soms gaat het helaas wel eens mis. Bij verlatingsangst, overmatig blaffen, trekken aan de riem, plassen naast de bak, agressie en bij veel andere problemen kan gedragstherapie een oplossing bieden. Soms kunnen adviezen op de praktijk volstaan, in andere gevallen zal ook observatie van het dier in de thuissituatie nodig zijn. 

Een groot deel van onze huisdieren lijdt aan overgewicht. Net als bij mensen kan dit leiden tot allerlei stofwisselingsziekten, maar ook gewrichten en rug hebben hieronder te lijden. Wij willen u begeleiden wanneer het u thuis niet lukt dit overgewicht onder controle te krijgen. U kunt hiervoor een afspraak maken op de praktijk.
 

Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier?
Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord!
Altijd bereikbaar icoon0548 - 52 12 22 (onze praktijk is 24/7 bereikbaar)

Dit is wat mensen over ons zeggen:

""Gehoord voelen en meedenkend!" Annette Nijverdal
""Vriendelijk, betrokken, deskundig, behulpzaam!" Anna Markelo
""Wij willen geen andere dierenpraktijk meer!" Hanneke Nijverdal
""Zeer tevreden" Ellen Nijverdal
""Vriendelijk en behulpzaam " A. Rijssen
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau